Uuden Kokoomusyhdistyksen perustaminen tapahtuu järjestämällä yhdistyksen perustava kokous. Perustavassa kokouksessa yhdistykselle hyväksytään säännöt, allekirjoitetaan yhdistyksen perustamiskirja sekä sovitaan menettelystä yhdistyksen saamisesta yhdistysrekisteriin ja puolueen jäseneksi.

Ennen perustavan kokouksen pitämistä on aina oltava yhteydessä Kokoomuksen piirijärjestöön. Päästäkseen Kokoomuksen jäseneksi uuden yhdistyksen tulee olla piirijärjestön jäsen.

Uuden Kokoomusyhdistyksen vieminen yhdistysrekisteriin poikkeaa muista yhdistykstä. Yhdistyksen rekisteröiminen tapahtuu siinä järjestyksessä, että ensin paikallinen Kokoomuspiirijärjestö hyväksyy sen jäsenekseen, sitten puoluehallitus hyväksyy sen puolueen jäsenyhdistykseksi ja vasta tämän jälkeen asiakirjat toimitetaan yhdistysrekisteriin.

Sivun alalaidassa on paikallisyhdistysten sääntömuutoksen tekemiseen yksityiskohtainen ohje, jota soveltuvin osin noudatetaan uutta yhdistystä perustettaessa.

Yksinkertaistettuna yhdistys päättää perustamisestaan yhdistyksen kokouksessa, toimittaa kolme kappaletta yhdistysrekisterin lomaketta ja sääntöjä piiriin, joka hoitaa asian eteenpäin.

Yhdistys ei voi siis lähettää hakemustaan suoraan yhdistysrekisteriin hyväksytettäväksi, vaan niihin tarvitaan piirin puolto sekä puoluehallituksen hyväksyntä. Huomioittehan lisäksi, että paikallisyhdistys ei voi muuttaa sääntöjään haluamallaan tavalla, vaan yhdistyksen on noudatettava puolueen paikallisyhdistyksille laatimia mallisääntöjä.

11+Perustavan+kokouksen+kutsu
Perustavan kokouksen kutsu

11+Perustavan+kokouksen+asialista
Perustavan kokouksen asialista

11+yhdistyksen+perustamiskirja
Yhdistyksen perustamiskirja

toimenpideohjeet2009
Ohjeet yhdistysrekisterin kanssa asioinnista