Perustava kokous

Uuden kokoomusyhdistyksen perustaminen tapahtuu järjestämällä yhdistyksen perustava kokous. Perustavassa kokouksessa yhdistykselle hyväksytään puolueen mallisääntöjen mukaiset säännöt, allekirjoitetaan yhdistyksen perustamiskirja sekä sovitaan menettelystä yhdistyksen saamisesta yhdistysrekisteriin ja puolueen jäseneksi.

Ennen perustavan kokouksen pitämistä on aina oltava yhteydessä kokoomuksen piirijärjestöön. Päästäkseen kokoomuksen jäseneksi uuden yhdistyksen tulee olla piirijärjestön jäsen.

Uuden kokoomusyhdistyksen vieminen yhdistysrekisteriin poikkeaa muista yhdistykstä. Yhdistyksen rekisteröiminen tapahtuu siinä järjestyksessä, että ensin paikallinen kokoomuspiirijärjestö hyväksyy sen jäsenekseen, sitten puoluehallitus hyväksyy sen puolueen jäsenyhdistykseksi ja vasta tämän jälkeen asiakirjat toimitetaan yhdistysrekisteriin.

Yksinkertaistettuna yhdistys päättää perustamisestaan yhdistyksen kokouksessa, toimittaa kolme kappaletta yhdistysrekisterin lomaketta ja sääntöjä piiriin, joka hoitaa asian eteenpäin.
Yhdistys ei voi siis lähettää hakemustaan suoraan yhdistysrekisteriin hyväksytettäväksi, vaan niihin tarvitaan piirin puolto sekä puoluehallituksen hyväksyntä. Lisäksi on syytä huomata, että paikallisyhdistys ei voi muuttaa sääntöjään haluamallaan tavalla, vaan yhdistyksen on noudatettava puolueen paikallisyhdistyksille laatimia mallisääntöjä.