Uusi jäsen

Uuden jäsenen ilmestyminen kokoomuksen paikallisyhdistykseen on merkkitapaus. Ainakin sen pitäisi olla. Uutta jäsentä lähestyvät sekä puoluetoimisto että paikallisyhdistys, usein piiritoimistokin.

Puheenjohtajan kirje

Puoluetoimistosta postitetaan uusille jäsenille kuukauden kuluessa liittymisestä uuden jäsenen informaatiopaketti. Se sisältää puolueen puheenjohtajan tervehdyksen, periaateohjelman ja lähiajan tavoiteohjelman sekä jäsenrekisteriotteen. Lisäksi kirjeeseen saatetaan liittää ajankohtaista aineistoa.
Puoluetoimistoon tulee eri tavoin ilmoituksia ihmisten mielenkiinnostaan kokoomuksen jäsenyyttä kohtaan. Näille jäsenyydestä kiinnostuneille lähetetään jäseneksi liittymiseen kannustava kirje sekä jäsenhakemuslomake palautusohjeineen.

Piiritoimiston kirje

Joillakin puolueen piirijärjestöillä on tapana lähettää uusille jäsenille tervetulotoivotus ja joissakin piirijärjestöissä uusille jäsenille lähetetään piirin postia parin vuoden ajan. Nämä käytännöt vaihtelevat piirijärjestöittäin ja tarkempaa tietoa asiasta kannattaa kysyä omasta piiritoimistosta.

Yhdistyksen toimenpiteet

Uusi jäsen on erityisesti yhdistyksen jäsen. Siksi vastuu jäsenen kotoutumisesta, hyvinvoinnista ja viihtymisestä kuuluu sille yhdistykselle, johon hän on liittynyt. Näin ollen mitä parempi yhdistyksen järjestöllinen ja toiminnallinen tilanne on, sitä parempi ennuste jäsenyyden pitkälle kestolle saadaan.
Uusi jäsen on usein arka osallistumaan yhdistyksen toimintaan ja tilaisuuksiin. Siksi häntä on kannustettava ja rohkaistava. Osallistumisen kynnys laskee tuntuvasti, mikäli jäsenelle tarjotaan henkilökohtaista tukea. Yhdistyksen tilaisuuden lähestyessä uudelle jäsenelle voidaan esimerkiksi tarjota kimppakyytiä.
Joissakin yhdistyksissä jokaiselle uudelle jäsenelle nimetään ”kummiksi” joku vanha jäsen, joka pitää vuoden ajan huolta siitä, että uusi jäsen tulee henkilökohtaisesti kutsutuksi jokaiseen yhdistyksen tilaisuuteen. Tämä ei tietenkään ole mahdollista, jos uusia jäseniä tulee liikaa tai jos heistä ei jostain syystä halutakaan aktiivijäseniä.